“Én csak megbízható oldalakat látogatok”

Ahha, jó neked.

Manapság a kibertámadások korát éljük. Teljesen mindegy, hogy az internetre éppen honnan csatlakozunk – munkahelyről, iskolából, otthonról, telefonról a tömegközlekedési eszközökön -, garantáltan össze fogunk futni olyan “jóakarókkal”, akiket soha nem díjaznának semmilyen lovagi címmel. Egyeseknek a pénzünk kell, másoknak “csak” az eszközünk feletti irányítás és vannak, akiket csak a vandalizmus vezérel. Ezekből kerekednek aztán a szalagcímek az újságokba, hírportálokra, blogokra – mint most is.
A webkettő folyománya, hogy már gyakorlatilag mindenhol kifejthetjük a véleményünket ezekről az esetekről – és hát persze kis hazánk a tízmillió szövetségi kapitány és a tízmillió biztonsági szakértő országa. Ezek a kóklerek azok, akiktől lehet olvasni: “nem használok víruskeresőt, tűzfalat, mert csak biztonságos, megbízható oldalakat látogatok, semmi warez, semmi pornóoldal…”. Én általában ekkor szoktam felkapni a vizet. Ha valaki hülye/tudatlan/képzetlen egy adott területen, az nem baj, hanem magánügy. Egészen addig, amíg ennek nyilvánosan hangot nem ad. Amint megteszi, máris lesz 1-2 egyéb hozzá hasonló, akiket magával ránt a mélybe.

Nemrég a Yahoo felhasználói érezhették magukat kényelmetlenül, amikor a reklámplatform malware-t terjesztett, most meg a DailyMotionről derült ki, hogy kakás a palacsinta. Sajnos ezt azóta sem sikerült kimosni, az oldal még mindig malware-t terjeszt. Márpedig a DM egy igen nagy látogatottsággal rendelkező videóportál, a TeCső után talán a második helyen lehet. Amint az áldozat felnéz a weblapra és elindít egy videót, az antivírus program azonnal be is riaszt, hogy valami nem okés. Felhasználó rákattan a tisztítás gombra és máris előugrik egy letöltő-ablak, ami valamit telepíteni akar a gépünkre. Ha engedjük, bekapunk egy faja kis malware-t, ami meglehetősen új lehet, mert a VirusTotal oldalon egyelőre csak kevesen ismerik fel. Kell user error? Igen. Érdekli-e a usert, hogy a felpattanó ablakot a böngésző, vagy az antivírus dobja fel? Nem, de a tanulság szempontjából nem is lényeges.

Mindenkinek szüksége van legalább egy minimális védelemre és ha ezt nem tesszük meg, meghívjuk az ördögöt vacsorára.

Jaegyébként, az Invincea még január elején értesítette a DM-et a gondról, amivel a mai napig nem tettek semmit…

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community