Szürke zóna

Ami nem is annyira szürke.

Régi ismerős bukkant fel a hírekben – a Palantir. Aki még nem olvasta a HBGary-sztorit, netán új olvasó itt a blogon, annak röviden felvázolnám a cég tevékenységét.
A társaság tagja volt annak a csoportnak – Team Themis néven ismertek -, amelyek a washingtoni Hunton & Williams ügyvédi iroda megbízásából gyűjtöttek adatokat az amerikai kereskedelmi kamara és a Bank of America ellenfeleiről: szakszervezeti vezetőkről, szakszervezeti honlapokról, Wikileaks-ről – egyszóval mindenkiről, aki ezekkel a szervezetekkel szemben állt. Hogy jobban érthető legyen: a Team Themis törvénytelen, katonai és titkosszolgálati eszközöket alkalmazott civilekkel szemben, mindezt bírósági felhatalmazás nélkül. Mindezekről akkor szerezhetett tudomást a nagyközönség, amikor az Anonymous megtörte a HBGary Federal rendszereit és mintegy 60000 e-mailt szivárogtattak ki.

Ezekből az derült ki, hogy a Palantir, a Berico és a HBGary Federal egyeztették a követendő stratégiát a Wikileaks, a szakszervezetek, azok tagjai és támogatói ellen. Úgyszintén szóba került Glenn Greenwald – az újságíró, akinek legutóbbi tevékenysége során fény derült a Snowden-aktákra. Persze 2011 elején, amikor a HBGary Federal és Aaron Barr bukott, a Palantir elhatárolódott és kijelentette, hogy egy fiatal mérnök volt érintve az ügyben, aki felhatalmazás nélkül tevékenykedett. Az a helyzet, hogy ez hazugság: Eli Bingham, Matthew Steckman, Shyam Sankar, Sean Stenstrom – ők mind tudtak ezekről az akciókról a Palantirnál, mégsem állította le senki ezeket.

Node miért is került megint szóba a cég? Azért, mert úgy tűnik, törvénytelenül, de állami szervek számára információt gyűjteni, megfigyelést végezni kifizetődő. A legfrissebb jelentések szerint a cég jelenlegi értéke 9 milliárd dollár – ami azért távolról, szabad szemmel is jól kivehető pénzmennyiség. A cég partnerei között van a CIA, az FBI, több bank és gyógyszeripari cég is. A cég legnagyobb részvényese Peter Thiel – ismerős a név? Ő az egyik alapítója a PayPalnak. Érdekes összefüggéseket vélek felfedezni a PayPal DDoS-támadása, Aaron Barr nyomozása az Anonymous után és a Palantir között… Van ennek valami nagyon pálpusztai bukéja: egy polgári engedetlenségi mozgalom figyelemfelhívó akciója után a magánhadseregek bosszút akarnak állni…
Nos, a PayPal amerikánus cég és mint az egyik legnagyobb online pénzforgalmat bonyolító, biztosan kapcsolatban áll az NSA-val…

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategóriák
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community