Külügyminisztériumi hülyék

Röhejes, bazz.

Történt még 2010-ben, hogy id. Veér István külügyminisztériumi dolgozó e-mailt kapott. Az e-mailben azt a tájékoztatást kapta, hogy ha érdeklik Carla Bruni meztelen fotói, akkor kattintson arra a linkre, amit a levélben talál. Faternak több se’ kellett, elvégre sokszor látta már otthon a kölöktől, hogy az Arckönyvön hasonló linkekre kattint, így hát nem volt rest, “Na most én jövök, büdös kölök!” felkiáltással ízibe’ rákattant a linkre. Sajnos a remélt tartalom elmaradt, de kapott olyat, amire nem számított és nem is tudott róla: kínai hackerek betették a lábukat a gépre.

Noha eddig ez egy elképzelt történet, az alapja nagyon is valós, 2010 óta járkálnak be ilyen módszerrel kínai hackerek több európai állam külügyminisztériumainak rendszereibe. Nem érdekes, hogy melyek az egyéb érintett országok, engem az aggaszt, hogy ez egy magyar minisztériumban megtörtént. Ott, ahol nem 100 forintokkal gurigáznak, hanem milliárdokkal. Vajon mekkora, pénzben kifejezhető kárt okoztak az állami alkalmazottak azzal, hogy idegen támadókat engedtek be a rendszerekbe?

Vannak azonban ennél súlyosabb kérdések is: vajon milyen kibervédelmi oktatásban részesülnek a minisztériumok alkalmazottai? Átnézik-e minden évben a követendő házirendet, validálják-e és mindenki minden évben részt vesz-e az oktatásban? Akik mégis kattintottak a linkre, alkalmazásban vannak-e még állami szervezetnél? Ha igen, akkor a felettesük miért nem került felelősségre vonásra az elkövetőkkel együtt?

Odakint a kibertérben él az új Vadnyugat, ennek megfelelően kell mindenkinek viselkednie. Megengedhetetlen, hogy ilyesmi az állami szférában megtörténjen és az államnak kutya kötelessége biztosítani, hogy az állami információk kontroll alatt maradjanak.

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community