Viszlát, NSA és kösz a halakat!

Ostobák.

Rohadtul nehéz belefogni egy ilyen írásba. Egyrészt napról-napra még mindig kapkodom a levegőt az usákok lehallgatási botránya miatt, másrészt ugye folyamatosan jönnek az információk, amelyek egyre sötétebb képet festenek arról, hogy ezek a militarista szemétládák milyen mélységben merülnek bele az emberek magánéletébe. Szavakkal nem igazán tudom kifejezni azt a fajta dühöt és elégedetlenséget, amelyet érzek, így meg sem próbálom. Amit viszont megpróbálok, az az, hogy milyen egyéb hatásai lehetnek az információszivárgásnak.

Manapság mindannyian tudjuk, érezzük, sejtjük, hogy az információ milyen értékkel bír. Még azok is, akik nem kockák, hiszen őket is hívogatják telemarketingesek, célzott reklámokat kapnak a Google termékeit használva, spamek landolnak a postafiókjukban. Az NSA azt bizonyította be, hogy ezek az információk még sokkal többet érnek, mint ahogyan az emberek nagy része viszonyul hozzájuk. Én jobban szerettem volna, ha soha nem bizonyosodik be a paranoiám, de most már nincs mit tenni: a szellem kiszabadult a palackból, most már lehetetlen visszaterelni.

A legutóbbi hírek arról szólnak a Snowden-ügy kapcsán, hogy az NSA át tud hatolni az elterjedt titkosítási algoritmusokon, adott esetekben szándékosan gyengítve azokat, illetve a kereskedelmi szoftverek gyártóit arra “késztetve”, hogy azok szándékosan hagyjanak backdoorokat a termékekben az NSA javára. További fejlemény, hogy az NSA-n belül külön csoportok foglalkoznak a különböző okostelefon-platformokra történő behatolással. Ez utóbbi aztán óriási mennyiségű értékes információhoz juttatja a hírszerzőket: a geolocation szolgáltatás összekapcsolása egyebekkel gyakorlatilag aranybányaként szolgál.

A titkosítások gyengítése viszont számos olyan következménnyel járhat, amellyel talán még ezek az észkombájnok sem számoltak. Nagyon sokfelé használunk titkosítást: internetes vásárláskor, netbankoláskor, adott esetben elektronikus levelezés közben. Mivel kiderült, hogy az ilyen tevékenységekre használható szoftverek egy részében van backdoor, valószínűleg a különböző megfigyelt terrorszervezetek (ne gondoljuk azt, hogy tagságukban csak egyszerű, gyengén iskolázott emberek vannak, ott is vannak mérnökök, tudósok, akik saját világnézetük szerint cselekednek) kifejlesztenek saját, erős algoritmusokat, másrészt egészen biztosan alkalmazásokat cserélnek. Ergo az összes eddigi anyagi ráfordítás megy a levesbe.

Másrészt viszont az online bűnözők, bűnszervezetek is tudják már, hogy ezek léteznek, így valószínűleg komoly erőforrásokat mozgatnak meg annak érdekében, hogy ők is meg tudják kerülni a titkosításokat, gyakorlatilag felfedezzék az NSA által beépíttetett backdoorokat. Köszönjük, usákok, eddig túl kevesen ácsingóztak az átlagemberek pénzére, most végre tisztességes mennyiségű bűnöző keringhet minden egyes internetező körül…

Harmadrészt a biztonsági eljárások tudatos gyengítése komolyan alááshatja a bizalmat az internetben, mint közműben. Mivel kevés olyan program és titkosítási algoritmus van, amibe az NSA nem tudott beletenyerelni, az emberek nem fogják használni komoly dolgokra az internetet. Visszafejlődik az infrastruktúra, mert az emberek nem érezhetik majd biztonságban az adataikat, a vásárlásaikat. (Kéretik mellőzni azt, hogy eddig sem voltak biztonságban, mert én tudok erről. Nem engem kell meggyőzni, hanem a tudatlan tömeget.)

Jövőkép

El fog-e tűnni ez a fajta viselkedés az angolszász országok magatartásából? Aki ebben bízik, annak keserű csalódásban lesz része. Nyilván a jelenlegi formájában el fog tűnnik ez a megfigyelési program, hogy átadja a helyét egy másiknak, ami még rejtettebb, még titkosabb, még fejlettebb. Evolválódik, továbbfejlődik, miközben valószínűleg megrendeznek egy látványos bukást a számára az ámerikánszkij kormány köreiből.
Idéznék Asimov Alapítványából:

A ló folytonos rettegésben élt erős és veszedelmes ellenségétől, a farkastól. Végső kétségbeesésében rászánta magát, hogy erős szövetségest keres magának. Elment tehát az emberhez, s fölajánlotta neki a szövetségét, arra hivatkozva, hogy a farkas az embernek is ugyanúgy ellensége. Az ember kapva kapott az ajánlaton, és késznek mutatkozott, hogy nyomban meg is öli a farkast, ha újdonsült barátja segít neki, és gyorsaságát az ember szolgálatába állítja. A ló hajlandó volt együttműködni, és megengedte az embernek, hogy fölkantározza, és nyerget tegyen a hátára. Az ember fölszállt a lóra, becserkészte és megölte a farkast. A ló fölszabadult örömmel mondott köszönetet az embernek, és így szólt hozzá:
– Most, hogy az ellenséggel leszámoltunk, vedd le rólam a kantárt meg a nyerget, és add vissza a szabadságomat.
Mire az ember hangos nevetésre fakadt, és ezt válaszolta:
– Hogy az ördögbe ne! Gyí te, paci! – És a ló véknyába vágta a sarkantyúját.

Azt a szabadságot, amit már elvesztettünk, soha többé nem fogjuk visszakapni. Tegyünk azonban róla, hogy többet ne tudjanak elvenni tőlünk!

1 hozzászólás itt: “Viszlát, NSA és kösz a halakat!”

 • Cifu Firefox 20.3PaleMoon Windows 7:

  Egy picit leszek az ördög ügyvédje, persze csak módjával. 🙂

  1.: Mindig van egy politikai széljárás, ami befolyásolja a döntéseket, és azt, hogy ki, mi, mennyire mehet messzire. Tetszik-nem tetszik, 9/11 után az amerikai titkosszolgálatok kegyetlen kemény dorgálást kaptak, hogy miért nem leplezték le a támadást. Az FBI, DIA, CIA és az NSA is megkapta a saját fejmosását. Fel volt tehát dobva a labda, hogy akkor oké, innentől kezdve nincs kecmec, mindent meg kell törni, lehalgathatóvá kell tenni. A Patriotic Act-ot, ami többek között ezt is előre mozdította, anno egyetlen szenátor nem szavazta meg, és akkoriban az aggályokat messze elsöpörték a támogató érvek.

  Most ennek pont a fordítottja miatt szenvednek a titkosszolgálatok, első sorban az NSA, hiszen amiatt támadják őket, amire anno felhatalmazást kaptak. Szóval ez egy ilyen tudathasadásos állapot, az amerikaiak egyszer azt kérdezgetik, hogy miért nem védték meg őket a titkosszolgálatok, most meg amiatt támadják azokat, mert próbálnak megfelelni a 12 évvel ezelőtti igényeknek?

  2.: A Fekete Vipera (The Black Adder) 4. évadában volt egy nagyon jó előadása Stephen Fry-nak, arról, hogy az ellenség kémei milyen alávaló, sunyi, undorító teremtmények, majd rögtön utána elkezdi méltatni a saját kémeik bátorságát, becsületét és nagyságát. Ez jól jellemzi továbbra is a hírszerzés megítélését. 🙂

  Az NSA azért lett létrehozva, hogy egy kézbe kerüljön a SIGINT (SIGnal INTelligence, próbálja meg valaki jól lefordítani, de kb. Rádióelektronikai Hírszerzés) felderítés a különféle katonai fegyvernemektől (ettől függetlenül a mai napig van külön SIGINT egysége az USAF-nak és az US NAVY-nek). Hiába van vége a hidegháborúnak, a SIGINT továbbra is roppant fontos, hiszen rendkívül hasznos egy országnak, ha tudja, hogy politikai vagy gazdasági partnerei és ellenfelei a háttérben milyen döntéseket hoznak.

  Most éppen az NSA van pengeélre állítva, anno ugye volt már a Kínai belső internet ellenőrző hivatal (a fene tudja a nevét fejből, de valami sokszámos iroda azt hiszem :D) hasonló helyzetben, csak Kína ugye teljesen más tészta a privát szférára való érzékenység tekintetében. Ne legyenek hiú ábrándjaink, biztos, hogy Oroszországtól kezdve Németországon és Nagy-Brittannián át Japánig mindegyik nagyobb ország folytat ilyen jellegű kémtevékenységet. Nyilván azok, akik rájönnek arra, hogy lehallgatták őket, roppantul dühösek (ahogy például Brazília is kikelt egy őket érintő Snowden-akta után), viszont aligha fogják elismerni, hogy ha esetleg nem is ilyen hatékonyan, de ugyanezt a saját kémszervezeteik is űzik.

  Ne legyünk állszentek tehát, hogy azok a csúnya, gonosz, rosszarcú amerikaiak ilyet mertek csinálni… Mert biztosak lehetünk benne, hogy aki csak él és mozog ilyen szinten, ugyanezt csinálja. Legfeljebb az NSA a legnagyobb kutyák egyike ebben a harcnemben.

  3.: Noha teljesen megértem és egyet is értek a felháborodásoddal, illetve minden kritikus hangra ezzel kapcsolatban, ugyanakkor én mindenképpen megjegyezném, hogy valahol roppant hasznos is lehet ez a botrány az Internet biztonságossabbá tételéhez. Most ugyanis ráirányult a figyelem arra, hogy igenis korántsem annyira biztonságos az a kártyavár, ahogy sokan szerették eddig beállítani. Igenis a jelenleginél sokkal komolyabban oda kell figyelni erre a problémára. Mindezt pedig úgy, hogy nem kellett hozzá esetleg egy egész világhálót érintő durva összeomlás…

  +1.: Noha szeretnék rávilágítani egy kicsit a másik oldalra, azért azt is le szeretném szögezni, hogy magával az eljárással én sem értek egyet, ahogy nem értek egyett azzal sem, hogy Windows-okba backdoor-nak kell lennie…

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community