Átlépni a rubicont

Nem hezitált rajta az egybesült államok.

Edward Snowden, a PRISM-ügy kirobbantója, egy titkosított levelezést biztosító levelezőszolgáltatást használt, amelyet a Lavabit nevű vállalkozás biztosított. Ladar Levison, a Lavabit tulajdonosa tegnap leállította a céget, ezzel óriási hátrányt okozva azoknak, akik nem voltak felkészülve egy ilyen leállásra és nem migrálták a leveleiket másra. Levinson azonban nem önszántából tette ezt, hanem az Obama-adminisztráció nyomására. Egészen nyilvánvaló, hogy Snowden kommunikációját akarják gátolni, mivel azonban Snowden menedékjogot kapott Oroszországtól, szinte biztosra vehető, hogy talál magának másik csatornát, amit az usákok nem tudnak elhallgattatni.

Levinson a cége weblapján azt írta: vagy segédkezik egy Amerika elleni bűncselekményben, vagy bezárja a céget. Szerintem a mondat első fele nem tőle származik, hanem valamelyik hivatalnoktól, mert titkosított levelezőszolgáltatást biztosítani nem bűncselekmény – illetve egészen eddig nem volt az, usákiában most már az. Véleménye szerint az első kiegészítés biztosítja számára a szólásszabadságot ilyen esetekre, de a Kongresszuson átmentek olyan törvények, amelyek mást mondanak.
Levinson bíróságra megy és kedvező döntés esetén újra amerikai cégként folytatja a tevékenységét. Jelenleg azonban azt tanácsolja mindenkinek: senki ne bízza a kényes adatait olyan cégre, amelyik fizikai kapcsolatban van usákiával.

Ezzel egyidőben a Silent Circle is úgy döntött, hogy leállítja a titkosított levelezést. Állításuk szerint ezt önszántukból tették…

Azt gondolom, hogy Barack Obama és tettestársai ezzel átléptek egy olyan határt, ahonnan már nincs visszaút. Talán még a PRISM-botrányból vissza lehetett volna térni hosszú évek kemény munkájával és normális államvezetéssel (és most nem a Bush-, vagy Obama-félékre gondolok), ezzel a lépéssel azonban már nem. Gazdasági elemzők számolgatják már, mekkora veszteséget fog okozni a felhőszolgáltatók számára a bizalomvesztés, erre a kormányzat rátesz még egy lapáttal.

Azt hiszem, az egész világnak át kellene gondolnia a viszonyát a tengerentúliakkal és alaposan meggondolni, mit bíz rájuk. Katonacsizmák mindenhol, kíváncsi leszek, mikor kezd usákia megint háborúba demokráciát exportálni.

2 hozzászólás itt: “Átlépni a rubicont”

  • sh4d0w808 Chromium 28.0.1500.71 Ubuntu :

    Ah, vágesz, köszi a javítást.

  • habba Firefox 23.0 Windows XP:

    őőő… szerintem a “I feel you deserve to know what’s going on–the first amendment is supposed to guarantee me the freedom to speak out in situations like this. Unfortunately, Congress has passed laws that say otherwise. ” mondat nem azt jelenti hogy ” Véleménye szerint a szólásszabadságnál fontosabbak egyéb törvények.” De te tudod.

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community