Ígéretes jövő

Legalábbis egyes jóslatok szerint.

 

Ígéretes jövő

A Net Applications folyamatosan monitorozza az interneten felhasznált végpontokat. A tavalyi második félévben – júliustól decemberig – jelentős elmozdulást mértek a Linux platformot használók tekintetében, ugyanis a desktop szegmensben 0.97%-ról 1.41%-ra nőtt az ilyen felhasználók száma. Ezt lehetne sokféleképpen értékelni – jó, mert majd’ 50%-os a növekedés fél év alatt, de nem jó, mert másfél százalék még mindig mérési hibahatáron belül van – mindkettő igaz lehet, szemszögtől függően.

Én azonban most nem erre akarom kihegyezni ezt a bejegyzést, másra szeretnék kilyukadni. Roberto Lim, a Mobile Raptor egy bloggere szerint nem elképzelhetetlen 2012 végére a 3%-is piaci részesedés sem. Én most néhány fejlesztést tennék e 3% alá, ugyanakkor az árnyoldalakra is vetek egy pillantást.

Fejlesztések

Megkerülhetetlen, hogy szóba ne kerüljön a Linux Mint. Nem elsősorban azért, mert nagy kedvencem, hanem mert náluk látok olyan fejlesztési koncepciót, amelyre lehet alapozni 3%-ot. Kezdem az aktuális nagyágyúval, a Cinnamon Desktoppal. E felület a Gnome Shell forkja, megpróbálja a Gnome 2 egyszerű kezelhetőségét visszahozni GS környezetbe. A fejlesztés rohamtempóban zajlik, az első említés róla december végére datálódik, az elmúlt napokban a 3. kiadás jelent meg belőle; egyre több és több képességet integrálnak bele, skinezhető, effekteket is elő lehet csalni belőle.
Természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az Ubuntu mintha nem lenne képes tartani a tempót a Minttel, nem úgy tűnik, hogy hamar képes lesz visszaszerezni a helyét a DW-n. Viszont ha a Mint ilyen öles léptekkel menetel előre, könnyen elérheti, hogy egyre több és több felhasználó próbálja ki és tartson ki mellette.

Cinnamon Desktop

forrás: www.webupd8.org

Újabb ígéretes fejlesztés a kínaiak által fejlesztett Deepin Software Center. Maga a Deeping Linux egy kínai Ubuntu-alapú disztribúció, ebből emelték ki ügyes kezek magát a Software Centert. Kezelőfelülete barátságos, skinezhető, remekül összeszedi a különböző csoportba sorolt szoftvereket, ahonnan aztán könnyen lehet telepíteni, letölteni, eltávolítani. Alap, hogy képes képernyőmentéseket megmutatni a nevezett szoftverekről, meglehetősen jó minőségű képeket mutat, ami azért nem minden hasonló jellegű megoldásról képzelhető el.

Deepin Software Center

forrás: www.omgubuntu.co.uk

A harmadik említésre méltó fejlesztés az Edgebound Desktop. E koncepciót a Gnome 3-ból, a Unity 2D-ből és az AWN-ből gyúrták össze. Lényegében az összes lényeges rendszerinformációt (systray, futó programok, óra stb) a képernyő sarkaiba száműzi, minél nagyobb teret hagyva az alkalmazásoknak. Kezdeti stádiumban van még, de aki kedvet érez hozzá, kipróbálhatja.

Edgebound Desktop

forrás: www.omgubuntu.co.uk

Kontra

A felhasználói létszám növekedésének vannak hátulütői is, elsősorban természetesen a biztonságra gondolok. Bizonyára mindenkinek elsősorban a vírusok jutnak eszébe, a klasszikus vírusok nem jelentenek komoly fenyegetést a Linuxra. Ellenben a jelenleg legnagyobb fenyegetést jelentő rootkitek száma minden bizonnyal jelentősen megnőne, ami új kihívást jelentene mind a fejlesztők, mind a disztribúciókészítők számára is.

Ezenkívül – a felhasználó élmény fokozása érdekében fejlesztett programokban – sok egyéb támadási felület nyílhat a rendszerekben. Mindenféleképpen szükség lesz a felhasználók tudatosságának növelésére.

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community