Bosszú

Pofánvágás van.

 

 

A tegnapi nap folyamán amerikai nyomásra lekapcsolták a Megaupload.com-ot. Úgy tűnik, nincs szükség a SOPA-ra, anélkül is akcióznak külföldön a jenkik. A Megaupload székhelye ugyanis Hong Kong, a cég egyik vezetőjét Új-Zélandon vették őrizetbe. A többi cégtagot még keresik.

Az Anonymous természetesen villámgyorsan összehozott egy DDoS akciót, a szenvedő felek: DoJ, RIAA, MPAA, Universal Music Group, US Copyright Office, EMI, HADOPI (igen, ők is, rájuk fért), FBI. Néhány oldal még elérhetetlen, mások már működnek.

Azt hiszem, nem titok, hogy szimpatizálok a csoporttal, noha tag természetesen nem vagyok. Miből is ered ez a szimpátia? Elmondom, szívesen.

Történt anno, hogy egy anyát, Jammie Thomast, a szerzői jog élharcosai 24 zeneszám letöltéséért bíróság elé citálták. Korábban már sikerrel fenyegettek és zsaroltak meg 26 ezer másik polgárt az USA-ban, akik inkább fizettek, minthogy bíróságra menjenek. Jammie nem volt hajlandó elismerni bűnösségét, ezért a zeneipar hiénái, a kiadók és azok mindenféle csatlósai (pl. RIAA) ~ 2 millió dollárra perelték – dalonként kb. 80.000 dollárra!
Noha egy újabb eljárásban a büntetést összesen 54.000 dollárra mérsékelték – dalonként 2250 USD -, ez nálam teljesen kiverte a biztosítékot. Akkor úgy döntöttem, soha többet nem veszek olyan zenét, vagy filmet, amihez szerzői jog kapcsolódik – hacsak nem tudom megvenni közvetlenül az előadótól. További szög a vásárlás koporsójában, hogy amikor egy kisgyerekről kerül fel egy videó, amelyben a háttérben a TV-ből szól valami zene, azt is azonnal letöröltetik a kiadók a Youtube-bal…

A kiadók kialakítottak egy üzleti modellt a 70-es években, amely akkor és a pre-internet időkben megfelelő volt. Most azonban már itt a digitális kor, amely technikai újításaival messze lekörözte a régi vedd-meg-a-kazettát-bakelitet-CD-t-DVD-t korszakot. Már nem csak a kiadók lehetnek disztribútorok, hanem gyakorlatilag bárki. A már meglévő alkotásokból az internet és a számítógép segítségével újakat lehet kreálni, amely fölött  ezeknek a hatalmaskodóknak már nincs befolyásuk. Félnek az újabb kihívásoktól, mert már nem elég egy-két húzódalt felrakni egy CD-re, a többi meg  lehet hulladék, mert már eladhatatlan. Minőségi kontrollja van a lehetséges vásárlónak a művek fölött, mielőtt kiadja a pénzét – esetleg feleslegesen.
Ez a bevételkiesés nem tetszik a kiadóknak és jogvédő csatlósaiknak, ezért próbálják perekkel, állami eszközökkel megfélemlíteni a polgárokat.

Az Anonymous erre a zsarnokságra adott válasz és ezért szimpatizálok velük.

Anonymous revenge

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community