Sötét van

fail A Wikipedia-n.

 

 

Noha szokásom a mondanivalómat a bevezető sorokban valami másnak álcázni, mint ami, most nem teszem. Nem utalás, nincs mögöttes értelmezés, nincs semmi egyéb, csak sötétség.

Dark Wiki

A Stop Online Privacy Act – SOPA – törvénytervezet elleni tiltakozásul a Wikipedia angol nyelvű kezdőoldala a fentiekkel fogadta a ma oda látogatókat. Egyetértek velük.

A kalózkodás visszaszorítása elleni harcban minden eddiginél sötétebb és fenyegetőbb árny borult a szabad internetre: a jenkik (ezt most szitokszónak olvasd) minden eddiginél átfogóbb, a saját határaikon is túlnyúló akciókat szeretnének végrehajtani a különböző website-ok ellen, legvégső esetben az ISP-ket kötelezve az adott website-ok elérhetetlenné tételére.

Nem nehéz belátni, hogy ez valójában olyan cenzúrát jelent, ami megszünteti a szabad internetet, mert majd csak olyan információ jelenhetne meg rajta, amit az indiángyilkosok jónak látnak. Rettenetesen könnyű bárkire/bármire ráfogni, hogy szerzői jogot oder szellemi tulajdont sért, bebizonyítani az ellenkezőjét sokkal nehezebb.

Korábban sok szervezet támogatta a tervezetet, többek között a BSA is. Noha az internetezők azonnal tiltakoztak, mindaddig ezt elengedték a fülük mellett, amíg a Kaspersky ki nem lépett a BSA-ból, tiltakozásképpen. Ezután sorra kihátráltak a törvénytervezet mögül a támogatók, míg végül az amerikai elnök is úgy döntött: most nem időszerű a törvény életbe léptetése. Ami nem jelenti azt, hogy később nem fogják újra elővenni, de ma valószínűleg nem lép életbe a törvény.

Kicsit furinak is gondolnám, hogy egy amerikai törvény belepofázik más államok törvényeibe – ez gyakorlatilag agresszió, a belügyekbe való legsúlyosabb beavatkozás. Aki ezt a tervezetet kitalálta, szüljön farfekvéses 6-os sün ikreket és szögesdrótot. Análisan is.

1 hozzászólás itt: “Sötét van”

  • Sawfish Firefox 9.0.1 Ubuntu; :

    Egyet értek Veled és mélyen elszomorít ez a fajta elnyomás.Sokan az előző rendszert a kommunizmust átkos korszaknak hívták,de ebben a fenennagy demokráciában több a korlát mint akkor.A szólásszabadság is már régen gyomorrákos és akár merre indúl is az ember mindenfelé csak korlátokba ütközik.Az utolsó két mondatodat határozottan támogatom!

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community