Tanulópénz

Amíg velünk nem történik ilyesmi, nem hisszük el.

 

 

Nemrég olvastam egy informatikai lapcsalád lapján egy szerző írását, amelyben beszámol egy nagyon valósnak tűnő adathalászatról.

A sztori lényege: az illető regisztrált tagja a Steamnek és kapott egy üzenetet egy Steam adminnak tűnő emberkétől, amelyben az szerepel, hogy karácsony alkalmából minden tag kap egy ingyenes játékot, csak ki kell tölteni a megfelelő mezőket. Ezek a mezők a következők: Steam username, annak jelszava, a Steamhez rendelt e-mailcím és annak jelszava és természetesen ki kellett választani egy játékot, amelyet “ingyen” szeretett volna az áldozat. Az akció sikerességéhez hozzájárult az áldozat fáradtsága is a karácsonyi rohanásban. Természetesen annak rendje és módja szerint az accountot lenyúlták és elkezdték használni. Az áldozatnak szerencsére sikerült bebizonyítania a valódi Steam adminok felé az accountlopás tényét, így visszakaphatta a dolgait.

Érdemes odafigyelni arra, mikor, mire és hogyan kattintunk, válaszolunk. A fenti történetben hozzájárult a sikeres adatlopáshoz az is, hogy az áldozat meglehetősen fáradt volt, eltompulva pedig lankad a figyelmünk. Ide a blogra napi rendszerességgel érkeznek spamnek minősített hozzászólások, az egyik postaládámba pedig mindenféle rosszindulatú linkeket tartalmazó levelek. A védekezés relatíve egyszerű: ami ismeretlen helyről jött, kihajítom a fenébe – akár itt kapom, akár a postaládámba érkezik. Ajánlom továbbá a Paranoia: ON c. írásomat is, érdemes elgondolkodni az ott leírtakon is.

Tanulópénz

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community