Megtörve: Steam

 A PSN után itt az újabb jelentős online szolgáltatás, amely áldozattá vált.

 

 

Gabe Newell, a Valve Software alapítója és CEO-ja jelentette be: illetéktelen hozzáférés történt a Steam fórumhoz, az online bolthoz és a játékkönyvtárhoz. Az adatbázis tartalmazza a felhasználóneveket, jelszavakat (titkosítva és salting), e-mail címeket, számlázási címeket és a titkosított hitelkártya adatokat.

A Valve javaslatai szerint változtassuk meg a jelszavainkat, különösképpen akkor, ha a Steamhez használt jelszót más rendszerekhez is használjuk, valamint árgus szemmel figyeljük hitelkártyánkat, történik-e illetéktelen vásárlás, vagy vásárlási kísérlet. A Valve semmi többet nem tud hozzáfűzni a dologhoz egyelőre.

Nekem viszont van mondókám ezügyben.

A Steam egy felhőszolgáltatás. Amikor belépünk a kliensünkkel, vagy a website-on, akkor bizony a felhőbe lépünk be. Ugyanilyen felhő az Origin, a Microsoft Live!, a Google összes szolgáltatása, a DropBox, a PSN és még ki tudja, hány egyéb szolgáltatás.
Nem ez az  első eset, amikor valamilyen security failure tapasztalható és nem is az utolsó. A Sony ugye alapos leckét kapott az IT biztonságról, a DropBox saját maga csinált hülyeséget.

A probléma azonban mindegyikben közös: olyan adataink vannak “odakint”, amelyeknek nincs keresnivalójuk idegen kezekben. A felhőszolgáltatóknak büntetőjogi felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a megfelelő módon védik az adatainkat. Amíg hasonló szabályzás nem lesz, addig majd mindig szétteszik a kezüket – “Sorry”. Ha e szabályzás nem készül el záros határidőn belül, könnyen előfordulhat, hogy elveszítik az egyszerű felhasználók bizalmát és akkor szépen becsukhatják a boltot.

Mindenkinek ez utóbbi lenne a legjobb és a legkevésbé kockázatos.

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community