Történelmi pillanat

ubuntu Azt hiszem, semmi túlzás nincs a dologban.

 

 

Relatíve ritka egy ember életében az, amikor egészen kézzelfoghatóan tudhatja, hogy valamilyen szempontból történelmi pillanathoz érkezett. Most éppen ilyen szerencsések vagyunk.

2004-ben jelent meg az első Ubuntu release, a 4.10 Warty Warthog, 2005 óta folyamatosan vezette a Distrowatch Page Hit Ranking listáját. Erről a listáról azt kell tudni, hogy figyeli a különböző disztribúciók honlapját és IP-cím alapján figyeli az egyedi látogatásokat, ergo adhat egyfajta közelítést arról, melyik disztribúció iránt érdeklődnek leginkább az internetezők (le lehet vonni egyéb következtetést is, de a Distrowatch ezt az interpretációt használja). Ma azonban az Ubuntu elveszítette az első helyet (nem feltétlenül ma, de ma hívták fel rá a figyelmemet).

A Linux Mint előzte meg a szülőt, hiszen a Mint Ubuntuból készül. Jelenleg a második Mintemet használom, az első az Ubuntu 9.10 idején volt, most a 11.04 volt az, amit inkább kihagytam és a belőle készült Linux Mint 11-et használom az otthoni gépemen. Nagyon kíváncsi leszek, mihez tud majd kezdeni az Ubuntu ezzel a helyzettel, hiszen előreláthatólag most novemberben megjelenik a 12-es Mint.

Mint-on-Top

Több szempontból is történelmi a pillanat: először is, az Ubuntu majdnem 6 éven át vezette ezt a listát, most kénytelen volt átadni a helyét. Ez azonban csak a kisebbik momentum, a nagyobb még előttünk van, ugyanis most dől el az Ubuntu sorsa. Nyilván nem véletlen, hogy a Mint átvette a vezető helyet: a rendszernek nagyon régóta része egy backup szoftver, ami Ubuntuba csak most került be. A Mint integráltan kínálja a Control Centert, amit Ubuntun külön kellett telepíteni – véleményem szerint a default telepítés részének kellene lennie. A Canonical most döntött arról, hogy az elavult Evolutiont száműzi és helyette Thunderbirdöt kínál, a Mintben már egy éve is benne volt. Az Ubuntu default grafikus felületnek a Unity-t kínálja, amivel sokan nincsenek kibékülve. Mintben klasszikus GNOME van.

Mint 11 Desktop

Linux Mint 11 Desktop

Ubuntu-11.10-Desktop

Ubuntu 11.10 Desktop

 

Nyilván még sok egyéb különbséget fel lehetne sorolni, nem is célom ez. Azt azonban látni kell, hogy a Canonicalnak és az Ubuntunak nagyon össze kell szednie magát, ha versenyképes akar lenni. Nem állítom, hogy a Unity rossz dolog, mert azt nem tudjuk, hányan elégedettek vele, hiszen a fórumokon többnyire az elmarasztaló véleményeket találni. Azt viszont állítom, hogy az Ubunturól most dől el: tényleg alkalmas lesz vezető Linux-disztribúciónak, vagy csak egy lesz a sok közül.

2 hozzászólás itt: “Történelmi pillanat”

 • Kali Firefox 8.0 Windows XP:

  Már nem egyszer volt ilyen. 😀 Ezred annyi felhasználója nincs a Mint-nek mint az Ubuntunak és akkor még sokat mondtam. 🙂 A DW a szerint rakja a listát, hogy mikor mire keresnek többet. Új kiadáskor még jó, hogy a Mint érdekli az emberek nagy részét…

  • sh4d0w808 Chromium 15.0.874.106 Ubuntu 10.04:

   Nem emlékszem rá, 2005 óta az Ubuntu vezeti a listát, ráadásul a Google Trends-ben az Ubuntu folyamatosan veszít, míg a Mint látható növekedésnek indult. A DW a website-ok egyedi látogatását veszi figyelembe, elolvasható a FAQ oldalon. (“It is a light-hearted way of looking at popularity of distribution. Since each distribution has its own page, I though it would be fun to track the number of visitors viewing individual distribution pages. The HPD figure represents hits per day by unique visitors; as determined by the visitor’s IP address.”)

   A Mint még kiadás előtt van, ezért is különösen figyelemreméltó a helycsere a lista élén.

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community