Amivel vissza lehet élni…

security logo…azzal vissza is élnek.

 

 

Nos, íme az élő példa, miért kell vigyáznunk az olyan helyekkel, amelyek adatokat gyűjtenek rólunk – noha most persze nem ilyen site-ról van szó, hanem egy állami kémprogramról, Németországból.
2007-ben egy német bíróság megtiltotta, hogy a német hatóságok olyan kémprogramokat használjanak, amelyekkel távolról ellenőrizhető merevlemezek tartalma. A programot a terrorizmus, az internetes bűnözés és a pedofília elleni harc nevében tervezték bevetni. Azt hiszem, nem tévedek sokat, ha azt mondom: inkább az állam totális kontrollja az állampolgárok felett volt az elsődleges cél.
Nos, annak ellenére, hogy bírósági tiltás létezett a program használata ellen, úgy tűnik, a német hatóságok mégis egy olyan verziót vetettek be, amely gyakorlatilag teljeskörű lehallgatást tesz lehetővé – a korábbi, alkotmányos kontrollon is átmenő ígéreteik ellenére. A Chaos Computer Club nevű csoport vizsgálatai szerint a program keylogger, képes bekapcsolni a webkamerát és a mikrofont. Mindezeket tetézve, a program kommunikációhoz használt titkosítása gyenge, így gyakorlatilag bárki bekapcsolódhat a kommunikációba.

Kezdenek szaporodni azok a jelek, amelyekből világosan kitűnik: sem az államra, sem a különböző szervezetekre nem szabad kényes adatokat bízni. Csak idő kérdése a visszaélés, de biztosan bekövetkezik. Érdemes megfontolni a TOR, vagy az anonim VPN-ek használatát otthonra is.

2 hozzászólás itt: “Amivel vissza lehet élni…”

  • A lényeg az, hogy fontos adatokat ne tároljunk merevlemezen, tároljuk inkább pendrive-on, ott valamivel jobb helyen van.

    • sh4d0w808 Chromium 14.0.835.202 Ubuntu 10.04:

      Pendrive-on sincs jobb helyen: egyrészt ottfelejtheted a gépben és akkor semmit nem ér, másrészt ha kinyiffan a pendrive, akkor amit rátettél, annak annyi.

      Inkább védd jelszóval a rendszerindítást, titkosítsd le a merevlemezed tartalmát (nem csak a home-ot!), használj erős jelszavakat és anonimitást biztosító eszközöket.

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community