Jaaaj…

fail Néha elámulok, egyes újságírók mekkora marhaságokat képesek leírni.

 

 

A címben említett kitörésemet egy cikk okozta, a techline.hu-ról, “Tesztek és valóság: milyen gyors valójában az internetünk?” címmel.

Ebben a cikkben a szerző arra próbál rávilágítani, hogy a speedtest.net és a hasonló oldalak sebességmérői valójában kamuznak és nem internet-előfizetésünk valós sebességi adatait mutatják. A szerző szerint a valós sebességünk leméréséhez egy másik oldalhoz kéne fordulnunk, aki helyettünk használja egy kicsit az internetkapcsolatunkat, majd az ott elvégzett mérések a valósak.

Hát ez LOL.

Két dolognak is eszébe kellett volna jutnia a szerzőnek, mielőtt ekkora marhaságot leír.
Az egyik az, hogy az X Mbit/sec sebességű kapcsolat, amire előfizetünk a szolgáltatónál, az közöttünk és a szolgáltató közötti sebesség. Hogyan vállalhatná bármelyik internetszolgáltató azt, hogy a világ minden tájára az előfizetett X Mbit/sec sebességgel fogunk tudni kapcsolódni? Van egy minimum, amire a szolgáltató garanciát vállal, alatta hibabejelentés után kivizsgálja és orvosolja a problémát (természetesen szolgáltató-oldali probléma esetén).
A másik maga az internet felépítése és a TCP/IP protokoll működése. Két pont (az én gépem és a célpont) között  általában több lehetséges útvonal is elérhető. Az is lehet, hogy egyszerre több útvonalon közlekednek a nekünk küldött csomagok és ezek közül valahol bottleneck van, esetleg fizikai hiba miatt az egész vonalon megszűnik az adatforgalom. Könnyen belátható, hogy a szolgáltatón túli helyekről nem valószínű, hogy elérhető az általunk előfizetett teljes sávszélesség – esetleg a távoli helyen lévő upload önmagában kevesebb, mint a mi downloadunk (nem valószínű, de megtörténhet), vagy valamelyik útvonalon korlátozva van az elérhető sávszélesség.

Fentiekből kifolyólag a techline.hu cikke nettó hülyeség.

2 hozzászólás itt: “Jaaaj…”

  • rapfen Unknown Unknown :

    Szia!Kíváncsiságból lefuttattam a cikkben ajánlott mérést és a speedtest-eset is. Nálam azonos eredmény hozott.De leírom a saját tapasztalatomat,miért is érzem én is úgy,hogy a speedtest eredménye tényleg nem mindig korrekt,vagy inkább nem reális.Nekem egy nagy szolgáltatónál van előfizetésem egy ADSL 5Mb le- és 1/2Mb feltöltésü netre. Azonos oldalakat látogatok,tehát egy idő után az ember érzi, milyen gyorsan tölt be az adott oldal, feltűnik ha lassabb,és most csak magyar oldalakról beszélek.Kiemelek három újságot:ubuntu.hu,borsonline,fejér megyei hírlap.Az első kettő alapesetben egy másodpercen belül letöltődik, normál esetben,a harmadik kicsit lassabban.Ha azonban lelassul a net,az elsö kettő 5-15 másodpercre is módosul,ilyenkor a harmadik már időtúllépés miatt megszakad.Helyileg itt vagyok néhány kilométerre Székesfehérvártól,mégis,ha a neten megnézem az IP-met,90%-ban Kaposvár-Zalaegerszeg-Nagykanizsához köt,innen kapom.Amikor gyors a net, és kíváncsiságból rámérek a speedtesten,a kis figura Fejér megye környékén van a képen, és a pesti szerverre mér.Az eredmény OK.Ha azonban olyankor mérek,mikor érezhetően lassú a net,a mérés azonnal a szegedi szerverre irányul,sőt a kis figura is sokszor átkerül Zala megyébe.De előfordult már olyan is,hogy a figura Zalából Bratislavába mutatta a mérést.Viszont a mérési eredmények soha nem voltak kevesebbek a szerződésben vállalt maximumnál.Technikailag nem tudom,hogy a speedtest hogyan mér, de sokkal korrektebbnek találnám az eredményt,ha a lassabb időszakban is a mérés innen mutatna a szerverre,akkor is, ha az csak a garantált sebességet mutatná.(Próbáltam ilyenkor másik szerverre mérni,nem lehetett a Budapestit választani.) Egyszer ilyenkor megpingeltem az ubuntu.com-ot,az öt csomag eredménye:638-1036 ms között volt.Természetesen azokról az esetekről beszélek,amikor az összes oldal nehezebben hozható le,nem egy adott oldal hibájáról.Gondolom könnyen megmagyarázható a mérés és a ” valós érzés ” közötti különbség.Nem túl gyakori jelenségről beszélek,de időnként előfordul.

    • sh4d0w808 Unknown Unknown :

      Amit leírtál, nem mond ellen annak, amit én írtam, tehát a techline cikke továbbra is baromság.

Szólj hozzá

Avatar
QR-kód
qrcode
Archívum
Kategória
+GER+ Warriors
+GER+ Clan Urban Terror Community